torsdag 4. desember 2008

Løk og kjøp


Om du ikke får til å sette blomsterløk, bør du kjøpe deg fiskestang i stedet, og det er i og for seg ikke noe dårlig alternativ.

All løk skal settes omlag dobbelt så dypt som de er høye. Altså skal en 5 cm høy tulipanløk settes omtrent ti centimeter ned i jorden. Særlig vanskeligere er det ikke. Løken har opplagsnæring nok til å glede både seg selv og de fleste andre til forsommeren orker mer enn løk. Et godt tips er imidlertid å hjelpe til innimellom med mye vann. Gjødsler du på våren, kan du være sikker på at noen gjødselkorn legger seg nedi bladskålen. Sammen med litt vann der, danner gjødelsen en effektiv, etsende stengeldreper. Bruk derfor kompostert husdyrgjødsel eller et flytende gjødselsslag og spre med omtanke.

Planting
Det finnes spesiallagde, små løkplantespader som forenkler plantejobben. Med en slik stikker du hull på hull til riktig dybde i bakken og setter løk omtrent hvor du vil. Krokus midt i plenen, er rimelig forlystelse.

Den mer avanserte løkleker graver ut hele felt til riktig dybde i jorda der løken skal settes. Siden organiseres høyt- og lavtvoksende løkplanter i systematiske fargeblandinger. Er du så ivrig, bør bunnen av plantefeltet dekkes av 2-3 cm sand før du setter løken. Slik har røttene lett match i letingen etter mer vann. Om jorden som graves vekk er sterkt sand- eller leirholdig, er det sjeldent dumt å blande inn 1/3 torv før du dekker til løken igjen. Jorda kan du til slutt dekke med løv.
Om du, som de fleste av oss andre er ganske lat, kan du stikke dype nok hull i bakken med en tykk pinne, fylle 2-3 cm sand i bunnen og jord over hullet. Mer noe hakk skåret i pinnen, er det enkelt å variere plantedybden til ulike løkstørrelser og -typer

I større felt av samme løkplante, kan du med hell sette annenhver løk opp ned. Slik vil løken som må en tur ned før den snur opp igjen, bruke lengre tid på å komme opp. Slik forlenges løkblomstringen enkelt.



/>
Sammensetninger
Mange strever mye med å sette sammen blomsterfarger i «riktige» løkblomsterbed. Siden all løk også danner store bladverkflater med i grønt, mener jeg blomstene kan være hva de vil. Jeg er mer opptatt av høyder og blomstringstidspunkter. Det blir for dumt om alt «kliner» til på likt i akkurat samme farge og høyde. Det er mye morsommer om løkblomstringen strekker seg lengst mulig ut i tid i alle mulig former og høyder. Det kan løses ved å velge mange ulike løkplanter på samme sted.

Store felt med løksamlinger blir oftest flottere enn en løk hist og pist. Bestem deg for hvor du vil ha hva, og samle gjerne mye så nært til sitteplassen eller inngangspartiet som mulig. Husker du hvor i hagen snøen tiner først, kan du kanskje glede deg med sprudlende blomstring i en hage som ellers er dekket av snø.

Løk kan også utmerket godt settes i pottene og kassene som sommerblomster boltret seg i. Sett løken like dypt som ellers og plasser pottene et lunt og skyggefullt sted. Setter du noen løk tidlig i september, kan du ta inn en potte eller to til driving tidlig i desember. Det er billige og hyggelige julepresanger til deg selv og andre.

Når?
Løken forbereder seg i løpet av høsten på det fyrverkeriet de kan iscenesette om de er mange nok. Det betyr at løk bør settes to-tre uker før frosten dekker jorden med isskorper. Siden ingen vet når frosten setter inn, er det selvfølgelig umulig å si noe eksakt om tidspunktet. Før første oktober er sjeldent galt de aller fleste steder.

Om du er veldig sent ute, kan de kraftigste løkplantene som store tulipaner, narsisser og keiserkroner, settes i dype nok hull banket ut med spett i tæla. Jeg har lykkes med det i flere år.

Hvilke slag?
Det beste rådet om løkvalg, er å kjøpe en halvpart av de de løkplantene du kjenner og siden fråtse blant dem du aldri har møtt før. De morsomste festene er de du ikke har planlagt helt. Tulipaner er den blomsterarten som gartnere har lekt mest og lengst med. De finnes i hundretalls former og farger. Noen dufter mer enn andre.

Vær litt varsom med å sette ut løk som ikke tåler klima der du bor. Finn ut hvilken klimasone du bor i (H2=varm - H8 = kaldt), men ikke glem at mikroklimaet i en hage kan variere med 3-4 klimasoner. Et vindfullt sted langt ute i hagen kan det være 3-4 klimasoner kaldere enn inntil veggen.

Ingen kommentarer: