torsdag 4. desember 2008

Sytten gode løkvalg

Krokus
(Crocus spp.)
5-25 cm. Tidligblomstrende og en av de aller kjæreste løkblomstene. Finnes i tusentalls varianter. Prøv safrankrokus (C. sativus) som blomstrer i september om de legges første gang i juli. Den kan bli opp til 25 cm høy!

Snøstjerne
(Chionodoxa sardensis)
10-15 cm. Hvit. Kommer like tidlig som naboens hengende snøklokker, men har stjernefomet, opprettvokstende blomst.

Snøklokke
(Galathus nivalis)
10-15 cm. Hvitblomstret som ikke sjeldent fyker i været gjennom tynt snødekke på solvarme vårdager. Et «must» nært til terrassen eller inngangspartiet.

Svibel
(Hyasinthus spp. alt. H. orientalis)
10-20 cm. Mange farger. Rak og høy blomsterstand med fantastisk duft i mai/juni.

Perleblom
(Muscari spp.)
15-25 cm. Blå. Liten prydknert som oftest titter svært tidlig fram.

Blåstjerne
(Scilla sibirica - alt. S. bifolia)
15-25 cm. Blå. Blomstring i april-mai. Kan bre seg som et blått hav i plen og bed. Med andre ord ikke et førstevalg om arealet er lite. Det finnes flere andre sorter som stikker av med frosten, også en rosa som er høstblomstrende (Scilla automnalis).

Fuglestjerne
(Ornithogalum umbellatum)
20-25 cm og hvitblomstret. Tallrike blomstersamlinger i nærmest paraplyform. Finnes også i andre varianter.

Klosterklokke
(Leucojum spp.)
20-50 cm. Oftest hvitblomstret i mai/juni. Finnes også i en ikke helt frostherdig høstblomstrende variant (L. automnale) som settes i juli/august.

Iris
(Iris spp.)
15-150 cm avhengig av sort. Mange farger. Blomstrer i mars/april. Det finnes svært mange irisarter og -sorter som fryser fort bort.

Keiserkrone
(Frittelaria imperialis)
10-100 cm. Flere farger med blomstringstidspunkt i mai/juni. Denne keiseren av løklandet kan bli en meterhøy beruselse med oransjerød blomsterstand. Skal prøves. Ofte. Mye. Finnes i dvergvarianter også.

Liljer
(Lilium spp.)
Kjempefamilie med tusenvis av varianter fra 40-170 cm i alle slags farger. Prøv den purpurfargete martagonliljen.

Prydløk
(Allium spp.)
Allium er familienavnet til all løk, også hvitløk. Flere av prydløkene er sirkusartister. Prøv den meterhøye kirgisløken eller den halvannen meter høye kjempeløken som blomstrer med tistellignende blomsterkuler i rosa til lilla.

Pinselilje
(Narcissus spp.)
10-60 cm høy med hvite, gulige eller helt gule blomster. Pinse- og påskeliljer har sine navn etter blomstringstidspunkt. Hos meg blomstrer ofte påskeliljene til pine og omvenddt avhengig av hvor solutsatt plassen de er satt på.

Tulipan
(Tulipa spp.)
Ordet tulipan er persisk og betyr turban. Den opprinnelige tulipanblomsten ser for så vidt slik ut. I dag får en tulipaner som ligner roser, halv- og heltfylte, papagøyetulipaner, små knerter og digre beist i alle farger. Det finnes også en som er så mørk violet at den nesten ser sort ut. Løp og lek!

Ingen kommentarer: