torsdag 4. desember 2008

Kjemifri krig mot roseknekkerne


Det viktigste tiltak mot skadedyr og sykdommer på roser er å gi plantene optimale vekstvilkår. Det betyr nok vann, variert gjødsel og riktig jord. Vanning kan utmerket godt løses ved å legge ned svetteslanger, altså slanger det pipler vann ut av, gjerne styrt av et batteridrevet tidsur til noen hundrelapper, langs roseplantingene. Unngå å gjødsle med samme type gjødsel hver gang, selv med spesialblandet ”Rosegjødsel”. Ingen, heller ikke planter, trives med å spise det samme hver eneste dag.

Det nest viktigste tiltaket mot skadedyr er å variere midlene. Slik blir plageåndene aldri vant med hva de blir utsatt for nesten gang. Til slutt stikker de av.

Kjøkkenskap flest er overfylt av gode og helt ufarlige plantevernmidler. Om du ikke gidder å blande slike selv, fås mange ulike og godt fungerende naturpreparater i mange hagesentra.






Midler mot gnagende insekter (lus m.v.)
Nummer en
2 ss matolje
2 ss Zalo eller grønnsåpe
2 ss rødsprit
1 l vann
Brukes som sprøytemiddel hver 14. dag

Nummer to
0,5 dl rødsprit
0,5 dl grønnsåpe
9 dl vann
Brukes som sprøytemiddel hver 14 dag

Nummer tre
Press ut tre fedd hvitløk i 2 dl olivenolje. La stå to-tre dager. Tilsett en liter vann og tre spiseskjeer Zalo eller grønnsåpe. Blandes 1: 4 i vann og brukes som sprøytemiddel.

Nummer fire
H-melk
Sprøytes på roser i full sol. Melken tørker, også rundt lusene, som kveles

Nummer fem
Zalovann
Blandes som til oppvask og sprøytes på. Såpen senker overflatespenningen i vannet slik at det trenger inn i lusenes pusteorganer og druknerr dem.

Nummer seks
Vannspyling
Hyppig spyling med vannslange uten så stort trykk at du spyler alle rosene over til naboen, irriterer lusene så mye i middagen at de i det minste spiser litt mindre.


(Utvalg fra ”Late hager”, Tor Smaaland, Kagge forlag 2002)

Ingen kommentarer: