mandag 8. desember 2008

Dyrk: Agurk


En agurk (Cucumis sativus) kan inneholde 97 prosent vann. Salttinnholdet i havet er normalt 3,5 prosent. Agurker kan altså inneholde mer vann enn hav. Agurker smaker mye bedre. Vi skiller mellom sorter til sylting og sorter til salat.












Sortsanbefaling: `Servus´ (til sylting), `Jessica´ (til salat)
Første gang nevnt i Norge: 1666, Akershus Slott
Vanskelighetsgrad: Enkel (sylting)/krevende (salat)
Sett i gang inne/ute: Sås inne 2–4 uker før utplanting, eller kjøp ferdige småplanter
Så-/settedybde: To frø 2–3 cm dypt i 6 cm brede potter med sandjord
Planteavstand/radavstand: Minst 50 cm/150 cm
Krav til vokseplass ute: Varmt. Sand- og torvholdig jord. Gjerne veksthus for slangeagurk
Anbefalt samplanting: Solsikker, sukkermais, erter
Bør holdes unna: Potet

Drift: Hyppig vanning. Gjødsles med 1/4 av anbefalt mengde hver uke
Innhøsting: Ved passende størrelse
Modningstid: 80–100 dager (50–70 dager med småplanter)
Særlige forhold: Kan gjerne dyrkes i store potter. Velg dvergvarianter og bind dem opp til vegg eller stokk. Kan også dyrkes liggende på plastduk på bakken

Passer godt til: Rå, skivet, skrelt, stekt, fylt og bakt og ikke minst; sammen med frukt. Smaker melon med litt sukker på.

Ingen kommentarer: