søndag 7. desember 2008

Dyrk: Brokkoli


Prøv å være litt italiener når du sier «brokkoli». Høres det ikke flott ut? Da den kom til Norge etter siste krig, ble den kalt aspargeskål. Det er vanskeligere å uttale på italiensk. Og på latin: Brassica oleracea var. italica






Sortsanbefaling: `Lucky´
Første gang nevnt i Norge: Trolig omkring 1945
Vanskelighetsgrad: Enkel
Sett i gang inne/ute: Inne 4–5 uker før utplanting
Så-/settedybde: 2 cm
Planteavstand/radavstand: 30 cm/60 cm
Krav til vokseplass ute: Kalkrik, nygjødslet sandholdig jord
Anbefalt samplanting: Stangselleri
Bør holdes unna: Jordbær

Drift: Skal ikke tørke. Gjødsles med 1/6 av anbefalt mengde etter to uker ute
Innhøsting: Etter at den grønne blomsterstanden har vokst seg passe stor, men før den setter blomst
Modningstid: 80–100 dager
Særlige forhold: Lar du brokkoli fortsette til himmels, blomstrer den gult og vakkert og lokker til seg bier og humler

Passer godt til: De fleste kjøttretter, og kanskje særlig til lam. Passer veldig godt til fryseren om det blir for mye av den

Ingen kommentarer: