mandag 1. desember 2008

Stablemuren


Vær som alltid fundamentalist når du arbeider med konstruksjoner som skal være varige. Grav et godt og riktig avrettet grunnlag for muren. Legg så stor stein som du orker å løfte eller vippe frem med spett nederst. Disse grunnsteinene skal skråne svakt bakover. Legg et dreneringsrør bak grunnsteinene med fall til en av sidene.
Slå ned to gjerdestolper i hver ende av muren med omtrent ti graders skråningsvinkel bakover. Spenn to–tre snorer mellom dem for å angi retning, vinkel og høyde for stablearbeidet. Stable lag etter lag med stein i forband. Det betyr at hver stein skal hvile på minst to steiner på laget under. Ikke juks med småsteiner. Om de løsner, detter alt. La steinene vise seg fra sin peneste side.

Når du etter noen dager har nådd riktig høyde og lengde, fylles grus og småstein bak muren, som faktisk heter «bakfyll» på fagspråk, i omtrent 30 cm tykkelse så langt opp at det fortsatt er plass til litt jord på toppen. Bakfyllet drenerer vekk stående og tilkommende vann som siden kan fryse og sprenge muren tilbake til en røys. Rak jord inntil på toppen. Stikk noen tørketålende stauder inn blant steinene hist og pist. Se det gro og vær stolt!

Tekst og tegning er hentet fra boka "Late hager", Kagge 2003/2008
Illustrasjon: Anders Kaardahl

Ingen kommentarer: