søndag 7. desember 2008

Dyrk: Kinakål


Jeg har av og til gleden av å invitere tidligere teatersjef Inger Buresund ved Teater Ibsen i Skien til middag. Første gang jeg gjorde det, ble jeg gjort oppmerksom på at ingen hater kinakål (Brassica rapa ssp pekinensis) mer enn henne. Hatet stammet visstnok fra altfor mange veikromiddager i tidligere turnékarriere. Derfor var det veldig morsomt å servere Inger en hel, halv rå kinakål og egen flaske tussenisseland, altså Thousand Island-saus. I 2005 spiser nordmenn 200 000 kinakål i uka. Jeg lurer på om det er sånn omtrent akkurat passe.

Sortsanbefaling: `Kasumi´
Første gang nevnt i Norge: Trolig rundt 1900
Vanskelighetsgrad: Enkel
Sett i gang inne/ute: Inne 3–4 uker i minst 18 grader før utplanting
Så-/settedybde: 2 cm
Planteavstand/radavstand: 25 cm/40 cm
Krav til vokseplass ute: Kalkrik, nygjødlset sandholdig jord
Anbefalt samplanting: Bønner, dill, tidligpotet
Bør holdes unna: Jordbær

Drift: Bør ikke tørke. Gjødsles med 1/4 av anbefalt mengde etter to uker på åkeren
Innhøsting: Nå passelig stor
Modningstid: 80–100 dager
Særlige forhold: Sorten `Kasumi´ er sterk mot sykdommer, ikke alle er det

Passer godt til: Kanskje ikke som erstatning for salat hver gang, men gjerne stekt sammen med hvitløk eller snarkokt i appelsinjuice

Ingen kommentarer: