mandag 1. desember 2008

Planter mot støy?


Hekker, eller for den saks skyld brede belter av vegetasjon, har minimal støyskjermingseffekt, men dersom hekkplantene har store og gjerne hårete blader, har de god effekt mot støv. Hassel kan i slike tilfeller være et godt valg. 20-30 meter brede vegetasjonsbelte har reell, målbar støyskjermeffekt. En slik løsning i en smal rekkehushage blir helt på jordet. På den annen side; av en eller annen grunn forsterkes støy av at du ser støykilden. Siden en hekk skjule innsynet til vei og biltrafikk, vil den i det minste dempe følelsen av støy. Skal du virkelig kvitte deg med støyen, må det kraftigere botemiddel til.

Siden vegetasjonsdekket jord både absorberer støy og skjermer godt, kan du bygge en bratt jordvoll og siden kle denne med slyngplanter. Gjør det slik: Bøy til armeringsnett til et pyramideformet ”bur” med flat topp, og fyll ”buret” med torv. Plasser en passende mengde ”bur” inntil hverandre så de til sammen danner en bratt voll. Armeringsnettet armerer jorden så den ikke renner av i regnvær. Plant gjerne slyngplanter som lett setter rot på greinverket, som villvin (Parthenocissus quinquefolia eller P. inserta). Alternativt kan du bruke robuste og tørketålende lave busker som Potentilla fruticosa.

Dersom dette blir for avansert for deg, kan du stable en grusmur! Lag meterlange, halvmeter høye og brede ”bur” av kraftig netting og fyll burene med grus. Stablet oppå hverandre, demper slike ”grusbur” lyden svært godt. Planter du kraftigvoksende slyngvekster inntil, som vivendel (vill kaprifol), kan du atpåtil oppnå en blomstrende grønn vegg.

Dersom du velger hekk, ville jeg foretrukket en fri blandingshekk framfor en hekk bestående av bare en plantetype. Bruk gjerne 3-4 forskjellige busker som alle naturlig ikke blir mer enn 2-3 meter høye. Foran disse plasserer du et nytt utvalg av halvhøye busker, og framfor disse igjen krypende bunndekkere. Slik vi samplantingen av høye, mellomstore og lave planter vokse inn i hverandre og gi en tett, frodig effekt som samtidig krever lite vedlikehold. Om du tar deg tid til å sette sammen planter som kler seg i festdrakt på forskjellige tider av vekstsesongen, enten i form av vår-/høstblomstring, særegne bladfarger, bær, frukter, nøtter eller kapsler, kan du oppnå en mye mer leken rammeplanting i hagen enn ørten tuja alene makter. Planter flest kan mye mer enn bare å være grønne.

Ingen kommentarer: