mandag 1. desember 2008

Bygg trappa riktig


Trapper må ikke være rette. De kan slynge seg som ormer ned skråninger, vimse hit og dit i krappe vinkler, danse tangoskritt i trinn med dramatiske pauser i repos eller ganske enkelt skjære tvers gjennom et buskas. Trapper kan være benker. Trapper kan være skulpturer. Trapper kan også være fæle. Det er ikke noe mer lekent enn en trapp i hagen. Lek med tanker om den før du bygger den.
Vi har fra barnsben av lært oss til at trapper er strengt logiske konstruksjoner ingen behøver å tenke for å gå i. Årsaken er at opptrinnene i trapper er akkurat like høye. Etter annet trinn vet hjernen alt om resten av trappa. Føttene løftes automatisk trinn for trinn og tankene flyr andre steder. Om du har sansen for grove «practicle jokes», bygger du altså inn ett opptrinn tre centimeter høyere enn de andre. Her snubler alle. Du og. Kanskje det er derfor «trap» på engelsk betyr felle?


Dette er trappespråket: Trapper består av tre elementer; trinnet, vangene de er festet i, og fundamentet det hele ligger i. Enkle trapper kan enten bygges uten vanger eller uten fundament. Trapper uten trinn kalles sklie. Det er noe annet.
Trinnet består av opptrinn og inntrinn. Summen av opptrinnhøyder gir deg trappehøyden. Summen av inntrinnlengder gir deg trappelengden. Ordet «trappeløp» beskriver hele greia.
Trapper med opptrinn større enn 17 cm og inntrinn større enn 40 cm er det nesten umulig å gå i. Trinnene skal helle utover slik at regn- og smeltevann renner av. I motsatt fall blir det god plass til is innerst på trinnet om vinteren.
I en «regeltrapp» skal to opptrinn + ett inntrinn tilsvare en skrittlengde. En skrittlengde er normalt 65 cm. Med inntrinn 35 cm får du altså opptrinn på 15 cm.
Der trapper svinger, lages gjerne et større hviletrinn eller repos. Det bør bygges repos i trapper som er mer enn 13-15 trinn.


Beregn trappehøyden med hageslangen
Om trappehøyden og -lengden, altså trappeløpet, er så langt og høyt at du ikke kan legge en planke på toppen, vatre den opp og måle deg ned til bakken nederst, kan du bruke hageslangen og en hjelper.
Få hjelperen til å holde hageslangen nedtil bakken der oppe hvor trappa skal begynne. Ta med deg den andre enden av hageslangen ned til der trappa skal slutte. Hold slangen opp i været, og fyll den med vann. Når vannet renner ut oppe hos hjelper, er høyden på slangen nede og oppe lik. Mål høyden fra der du holder slangen til bakken. Rekker du ikke opp? Stå på en gardintrapp.
Nå vet du trappehøyden, for eksempel 154 cm. Det gir deg eksempelvis 11 trinn à 14 centimeter. Med inntrinn på 35 cm, vil trappa, fordi siste inntrinnet er i terreng, bli 10 x 35 cm = 350 cm. Er det for mye eller for lite? Regn på nytt.

Artikkelen er hentet fra boka Late hager, Kagge 2003/2008
Illustrasjon: Anders Kaardahl

Ingen kommentarer: