mandag 12. oktober 2009

Turboplanten

En vårdag i Kyoto i 1955 målte den japanske forskeren Koichiro Ueda en bambusplantes daglige tilvekst til 120 cm.

F.murielae,new
Bambus er utvilsomt klodens mest bemerkelsesverdige plante. Den bruker et par måneder på å nå voksen alder og størrelse, gjerne opp mot femti meter, og reproduserer seg selv med rotutløpere uten hjelp av blomster, bier og frø. Et enkelt tre kan danne grunnlag for tusen nye bambustrær hvert år. Etter femti til åtti år, blomstrer bambus for første og siste gang og dør.

Planta er god mat, trevirket er sterkere enn stål, røttene binder jordsmonn som få andre planter og derfor utmerket til sikring mot jordras og erosjon. Enkelte sorter tåler heftige miljøpåvirkninger og var de første til å spire i Hiroshima etter bomben. Bambus trives like godt med lite og mye nedbør, vokser godt i næringsfattig jord og produserer på toppen av det hele titalls ganger mer råmateriale til papir enn alle andre treslag. Stakkars norske skog.

Det finnes minst 1500 ulike sorter bambus. Det eneste kontinentet den ikke trives er Antarktis. Mange er enstammete, digre trær med stammefarger fra mørkebrunt til grønt, rødt og gyllent gult. Andre er mer pjuskete, sivaktige busker. Sorten som er mye brukt i norske hager,
Fargesia murielae, er en slik. Dette eviggrønne, ganske utfrika buskaset strekker seg til knappe fire meter om du er heldig. Den tåler det meste av norsk klima, men neppe helt til fjells og nord. Planta egner seg godt til fri hekk, men også enkeltstående hist og her i hagen. Med sitt sydlandske preg står den godt til moderne husformer. Jeg savner den alltid knyttet til funkisarkitektur og i store potter på flate terrasser.

På kontinentet var bambus (Fargesia murielae) i en periode minst like populær som tuja har vært i Norge, og ble brukt både som leplanting i landbruket, dekorasjonsplanting i parker og offentlige anlegg og som skjermende hekker i boligområder. Interessen for nettopp denne bambussorten fikk et kraftig og ganske
uhyggelig oppsving på midten av 1990-tallet. Som all annen bambus blomstret også denne en gang i livet, og det var det siste den gjorde. Planter i hundretusentalls døde på likt over hele Europa, også i Norge. Årsaken til at så mye gikk galt på en gang, var trolig at planteforedlere hadde brukt det samme genetiske sortsgrunnlaget i kommersiell oppformering av planten. Når den genetiske klokken viste voksen alder, blomstret følgelig alt over alt på likt og døde. Jeg tror mange lærte mye av det.

Se også
her:

Ingen kommentarer: