søndag 25. oktober 2009

Badejungel

Si ordet "jungel" og 99% av befolkningen svarer "Tarzan". Flere burde svart "badet".

WY001889

Ingen andre steder i huset ligner klima på badet så til de grader på jungelen. I varmen og fuktigheten der kunne planter nærmest grodd opp ad vegger og tak. Dette er ikke et gartnerisk fantasifoster om planters paradis, men en grønn mulighet alt for få har grepet fatt i. Alt handler om riktig vegetasjonsvalg og lys.

Sparelamper er en genial oppfinnelse. Lysspekteret lampene avgir er så nært til planteperfekt at man skulle tro lampene var funnet opp for dem alene. I tillegg spiser lampene nesten ikke watt. Du ruineres ikke av å la dem stå på litt ekstra. Avhengig av hvor stort badet er, vil to til tre 11 watts lampepunkter påslått 14-16 timer daglig være tilstrekkelig for så mange ulike planter at om du velger alle, får ikke du plass.

Fuktighetsnivået på badet er ofte så høyt at plantene drikker lite. Selv med tillleggslys, vil ikke plantene spise nevneverdige mengder heller. Derfor holder omtrent 1/10 av anbefalte gjødselmengder. Til gjengjeld gjødsler du hele året. Planter har med sikkerhet luftrensende effekt, men ulukt fra periodisk tidkrevende aktiviteter på badet, klarer plantene neppe å få bukt med. Jeg tviler på at planter mistrives med godlukt på boks, parfyme- og såpedufter, men klor- og salmiakkduft kan knekke en del. Vær derfor ivrig utlufter om du bruker sterke rengjøringsmidler.

Fra planter som står i jevnt fuktig jord, spretter det ofte opp like mange småfluer som plantedeler. Disse irriterende småfluene er egentlig ikke fluer, men oftest hærmygg. Du tar knekken på levevilkårende deres ved å stikke to-tre fyrstikker med den røde siden opp i hver potte. Jeg vet ikke hvorfor det virker, men det gjør det. Drysser du i tillegg et flortynt lag chillipulver oppå jorda, overlever bare kamikazemygg. De finnes heldigvis ikke.

Hva slags planter?
Planter med svære bladflater har oftest blitt slik fordi de har øvd noen tusen år på å suge til seg det sparsomt sildrende sollyset som treffer skogsbunnen. Med svære blader fanger de det minste lys. Mange av de mest kjente inneplantene stammer nettopp fra skogbunnen, eller fra trekronene i jungelstrøk. Andre planteslag vant med små posjoner sollys, løser oppgaven med flortynt bladverk som det til gjengjeld er utrolig mye av. Den samlete bladoverflaten blir altså kolossal. Noen få planteslag tilpasser seg nærmest hva det skal være, og vokser godt bare de får vann.

Hva skal du velge?
Kaktus eller sukkulenter og bregner er badeplanteslagere. De fleste tornete kaktusarter trives absolutt ikke i fuktig miljø, men stammer fra ørkenen og bør få stå i stueørkenklima. Tornefrie sukkulenter med feite blader og bradrosetter er trolig et bedre valg. Bregner har ofte behov for mer lys enn det badet kan tilby, men siden det finnes myldere av bregnearter, er det all grunn til å prøve fler. Den norskproduserte "Green Wave" er verdt et forsøk. Eller orkideer? Blant klodens mer enn 15 000 ulike orkidéarter, garanterer jeg for at minst ti sorter overlever på badet. Mange orkidéer står plantet i bark. Den fugerer mest som ankerfeste. Plantene henter vann og næring med luftrøtter og bladverk så og si rett fra lufta. På badet er det nok. Drømmebadeplanten heter Phalaenopsis og selges under navnet orkidé. Andre gode orkidéer er Zygopetalum, Cymbidium, Colmonara, Encyclia og Miltonia.

Her har du i tllegg et lite knippe grønne planter som vil trives på badet:

Ungkarstrøst - Aglaonema
Gullranke - Epipremum
Elegantbergpalme - Chamaedorea
Bitterblad - Dieffenbachia (giftig)
Dragetre - Dracena spp.
Eføy - Hedera helix
Hjortebregne - Platycerium
Treklatrer - Philodendron
Bajonettplante - Sansevieria
Fredslilje - Spatiphyllum
Syngonium - Syngonium
Vandrer - Tradescantia
Stuebambus - Pogonatherum paniceum
Mange porselensblomstarter - Hoya ssp.
Mange trådsukulenter - f.eks. Rhipsalis-artene)
Flere bregnearter
Streptocarpus-arter

Ingen kommentarer: