lørdag 29. november 2008

Vakre utegulv


Hemmeligheten med et godt utegulv ligger godt nedgravd i bakken. Er den jobben gjort, kan du leke med nesten hva du vil på toppen.

Ingen andre steder enn med utegulvet kan du boltre deg så mye med farger og former. Du kan kombinere levende materialer som gress, moser og bunndekkere med statiske materialer som stein, tegl eller treverk. Med ulike tekniske løsninger i grunnen, blir gulvet også liggende slik at du kan danse vals der resten av livet. Er du leken nok med former, materialer og farger, kan kanskje gulvet danse litt for seg selv også?

Godt grunnlag
Heldekkende utegulv av stein eller betong, krever et like heldekkende fundament av grus og sand. Utegulv av trevirke derimot, monteres oftest på bjelkelag som i sin tur er festet mot bakken på enkeltstående stolpefundamenter. Hva du velger, avhenger av belastningen og slitasjen gulvet kan bli utsatt for.

Utegulv kan grovt sett deles i tre grupper; gulv av elementer med ulik tykkelse, gulv av elementer med lik tykkelse - og tregulv. Både leggeteknikk, monteringsmetode og fundamentering er forskjellig, men alle har til felles at juks viser seg. De mest spennende utegulvene oppstår når ulike materialer og leggemetoder kombineres. Frigjør du deg fra materialene, kommer du lenger enn de fleste. For tregulvet behøver ikke å følge den rektangulære formen på terassebordene. Betongheller behøver ikke å være firkantetr Rektangulær teglstein kan utmerket svinge litt, mens skifer og brostein kan formes nær sagt til hva som helst.

Selv om kravet til fundamentet varierer med valg av toppdekke, kan en fortsatt kombinere materialer. En skiferplate i naturplan kan altså enkelt felles ned i bjelkelaget til et tregulv, akkurat som et betongbelegg godt kan brytes opp med border eller linjer av brostein.
Variablene begrenses med andre ord bare av fantasi og kreativitet. Kunsten er å begrense seg.

Ingen kommentarer: