lørdag 29. november 2008

Utegulv av betong

I motsetning til naturstein, er elementstein av betong eller tegl akkurat like tykke og store. Derfor kan de legges nærmest som Legoklosser på ferdig komprimert og avrettet sand. Noen elementsteiner er 8–10 cm tykke, dyre og tåler passasjerfly. Andre er 5 cm tykke, billigere og tåler tråkk. Om du velger en steinform ingen andre har, bør du sikre deg at akkurat den formen også produseres om ti år. Om ikke: Kjøp en halv pall stein til reparasjoner og utskifting.

Heller
Betongheller med tilsynelatende pålimte, små kulesteiner, såkalt «frilagt singel», er greie å se på, men en ren tortur å gå barbeint på og et slit å få vekk tyggegummi og oljeflekker fra. Velg heller helt vanlige, slette betongheller i dimensjon 30 x 30 cm og bryt opp det som kan bli et kjedelig, grått betongdekke med striper av brostein eller en annen farget belegningsstein. For all del; ikke velg 50 x 50 cm betongheller. De veier mye, mye mer enn de er verdt og bør derfor utelukkende legges av avanserte selvplagere.

Egenproduserte betongheller
Tilpass et armeringsnett av jern til stien eller plassen og legg den rett på fundamentet. Spenn opp snorer så er det lettere å følge med på høyde og retning. Hell ut en halv bøtte bløt betong og form den slik du vil i fire–fem centimeters tykkelse. Hell ut en ny halvbøtte og gjenta til du er ferdig. Sørg for at fugene går tvers gjennom betongen og ned til fundamentet. Enklere betonggulv finnes ikke. Dessuten er det unikt ditt. Bland inn fargetilslagsstoffer i betongen om du vil unngå betonggrått.

Brent leire
Her til lands er murstein/teglstein av brent leire noe vi stort sett stabler oppå hverandre til vegger. I England, Nederland og Danmark er det nesten like vanlig å bruke teglstein som utegulv. Derfor finnes det mye flott dansk, hollandsk og engelsk marktegl. Ikke alt tåler frost. Sjekk hva du kjøper. Det er like enkelt å legge marktegl som betongstein, og det tåler omtrent like mye. Dessuten er det innmari fint.

Ingen kommentarer: