søndag 30. november 2008

Kortkurs i brosteinsetting


I en periode solgte polske byer hele gater av slitt brostein til vesten for å spe på dårlig kommuneøkonomi. De asfalterte sine gater og ristet på hodet over oss som kjøpte steinen. Vi ristet på hodet over dem, gravde opp gateasfalten vår, kastet både den og brosteinen som lå skjult under, i fjorden og la nytt, slitt brosteingulv fra Polen til fire kroner steinen. Det ligger titusentalls lastebillass norsk brostein og asfalt i Oslofjorden og omtrent like mye polsk brostein i norske hager, parker og gater. Oljemilliardærer er ikke som andre milliardærer.

Ordet «brostein» kommer av den tusenårige teknikken med å sette naturformete steiner som broer over våte partier som en myr. Moderne brosteinsetting skjer med de samme teknikker, metoder og moduler som romerne brukte for 2500 år siden. Materialet er oftest grå granitt, men det finnes også i rød, grønn og gul og i slitt/brukt overflate og ny ruglete overflate.

Brostein finnes i tre varianter; «knott» (5 x 5 x 5 cm), «smågatestein» (ca. 10 x 10 x 10 cm) og «storgatestein» (20 x 14 x 14 cm). Et riktig lagt brosteingulv er satt med smågatestein innenfor en ramme av kantstein med en bord storgatestein i ytterkantene og rundt kummer og sluk. Knott brukes som fyllstein der intet annet får plass. Selve broleggingen kan skje i de underfundigste mønstre. Ikke alle er like enkle for den glade amatør.

Det går omtrent åtti brostein (smågatestein) på kvadratmeteren. Steinen koster en femmer per stykk. Profesjonelle tar like mye for å sette dem. Svenske broleggerbedrifter er billigere og raskere enn norske. Vurder om du har råd til å ringe til Sverige …

Gjøre selv? Sett rett!
Spenn to stramme snorer med avstand tilsvarende fem steinbredder med fuger (ca. 55 cm). Ved å følge snorene, settes brosteingulvet i riktig høyde og retning. La det alltid være en halv centimeter klaring til snoren, så du er sikker på at det går rett for seg. Sitt i sanden, rygg bakover mens du setter rader av fem og fem stein i bredden. Sørg for at fugene mellom radene hele tiden veksler (mursteinsmønster). Nye steinlass tippes på ferdig satt stein foran deg. Slå rad etter rad med brostein godt ned i sanden med en murhammer.

Når hele rekken er satt, flytter du den ene snoren ca. 55 cm til siden og fyller neste rekke. Når hele plassen er satt, børster du sand ned i fugene. Kjør over en eneste gang med en vibroplate eller bank det hele til med enn meterlang bit av en telefonstolpe med en rundstokk boret gjennom på tvers som håndtak. Dette stamperedskapet heter «jomfru», av en eller annen grunn. Spør om å få leie eller låne et der du kjøper brosteinen.

Profesjonelle broleggere setter 20–25 kvadratmeter om dagen. Vær stolt om du klarer fem. Søk ny jobb om du klarer ti. Med dagens priser gjør du fire tusen om dagen så lenge ryggen og knærne holder. Holder du tempo oppe, er du millionær etter 14 måneder og milliardær omkring år 3169. Stå på!

Les mer her
På TorTube vil du også finne en instruksjonsvideo i brolegging.

Ingen kommentarer: