mandag 8. september 2008

Spir inne - ikke vent på våren. Hent den!

Trær og busker lærte tidlig at etter iskalde høstvinder kommer alltid en sommervarm uke eller tre før frosten biter seg skikkelig fast. Derfor lar de seg ikke lure til å sprette i gang igjen i hytt og pine. Har de først strippa bladverket og sovnet, går det ukevis før de gidder å glippe med knoppelokkene. Noen få busker som trollhassel, kan riktignok finne på å blomstre en solvarm januarhusvegg, men de aller fleste venter på riktig dagslysmengde og jordtemperatur før de strekker seg mot våren igjen.

Kapper du greinene frie fra rota, utelivet og dagslysmengden, og drasser dem med inn, spretter de forvirret til værs på et par dager bare for å oppdage at heisann! der ble vi lurt gitt, og visner på et par uker. Denne opplevelsen av vår inne, er verdt hvert sekund. Pell deg ut i hagen og klipp! Har du ikke hage, utstedes med dette amnesti til alle varsomme greintyverier. Tør du ikke, tar du med deg saksen ut i skauen. Bare vandaler knekker og river greiner av trær og busker, men pingler koseklipper med seg tre, søte små pusseluskegreiner. Ta et halvt tre og du får lov. I fjor februar spiret jeg en takhøy, armtykk eplegrein i stua. Da den blomstret som best, tenkte jeg; stakkars epletrær. Neste vinter blir dere sannelig snauklipte.

Har du først fått kvistene i hus og knoppene svulmer vårkåt yre, forlenger du forvårgleden med latterlig enkle tiltak: Grein-endene skal skråskjæres akkurat som du gjør med roser slik at snittet er omlag fem ganger så langt som greinen er tykk. Vasevannet skal være lunka og helt reint. Avkappa planterester i vasevannet råtner og dør. Gassen fra råtningsprosessen lokker blomstene til å tro at de også dør. Og så dør de. Skift vannet jevnlig, bruk gjerne småposer med bukettgjødsel, men en teskje klorin til hver liter vasevann er antagelig viktigere. Klorinet hindrer algevekst i vasevannet. Du ville heller ikke hatt algevekst rundt føttene.
Forsøk har vist at vaser av tinn og kobber frigjør ørlite grann metallrester i vasevannet. Det ødelegge også for algenes oppvekstvilkår.

Gullbusk eller forsythia som vi fleste kaller den, du vet den tidligste vårbusken med kaskader av gule blomster før bladene kommer fram, er en slager for ivrige innespirere. Alle frukttrærne funker like bra. Nesten ingen tenker på solbær og rips. Nyspira solbær dufter solbær og ripsgreiner kan finne på å blomstre. Det kan syrin også. Og hyll. Og pil og rogn og mye mer enn du noen gang har prøvd før. Jeg gjetter på alt. Løp ut og skjær inn våren

Ingen kommentarer: