mandag 8. september 2008

Ganske kort

Av og til blir jeg litt overivrig i denne spalten, og skriver den så ordrik at bokstavene ramler ut Søndagssiden helt nederst der nede. Denne gangen skal jeg derfor skrive skikkelig kort.

Det korteste jeg vet om i utemiljøet er greengresset på golfbaner. Det er snauere enn nakken min var på barneskolen. Vi snakker 6-8 millimeter. Greenkeeperne klipper, gjødsler, sprøyter og duller med det daglig så ballene ikke triller sin vei. Av en eller annen hysterisk merkelig grunn mener hagefolk flest at plen er vakrest like snau. Uten ivrig plendulling og møysommelig gressdegging ender snauskallet hageplener i mose. En god bruksplen med lugg på 4-5 cm holder det meste av mosen i sjakk på egenhånd. Vi har en alt for kort plentradisjon i Norge.

På botanisk heter korte planter gjerne "nana". Nana betyr liten på latin. Planter med "nana" til etternavn holder seg korte på egenhånd. Ikke alle planter gjør det. Vanlig tuja blir femten meter. Det er utrolig lite kort. Thuja occidentalis "Nana" blir aldri mer enn to meter kort, og det tar tretti år. Ingen planter kortsorten, men mye av den langt lengre. Det norske hagelandskapet kommer til å se veldig ukort ut etterhvert. Andre korte planter kan hete "Petit", som også betyr liten, men på fransk. Har du en knøttehage, velger du knøtteplanter med lignende etternavn.

Vi nordmenn er verdens mest vårkåte folkeslag. Kåte folk flest er korttenkte. En kortenkt hage tilplantes tidligst mulig om våren med 6432 blomsterbed, og kasser og potter stappfylt med frodigblomstrende sommerblomster, krydderurter og annet hagesnacks. Alt skal stelles, så derfor må man være hjemme hele tiden, og det er man jo ikke, er man vel? Man er på hytta, på ferie, på skogstur, på syden, på snurr, og når man kommer hjem igjen fra alt sammen har alle sommerblomstene og pottene og kassene gått amok og grodd til ugjennomtrengelig ugressjungeltjafs. Så gir man opp, meier ned alle bedene, ruller ut ferdiggress og kjøper tuja og plastbåt i steden. Kort sagt; kortenkt hage er korttenkt.

Dette må være kort nok nå, for vi har ikke ramla ut av spalta helt der nederst på Søndagssiden ennå. Hag en veldig god søndag.

Ingen kommentarer: