mandag 8. september 2008

Slimjævel

Om ikke lenge er den her: Den brune fare, eller hagemorderen for enkelte. Andre har lagt seg på mer tabloidvennlige former, og gitt den navnet Mordersneglen. Uansett navn; om få uker vil denne brunjævlige slimdritten av en 10-12 cm kort nakensnegle invadere hager og avisspalter. Og så følger det ene like skråsikre rådet etter det andre: Drep den med kalk. Lokk den i feller med øl, våt kattemat eller aller helst vår havregryn. Kapp den i tre, nei fem eller aller helst syv. Kast den i do. Kjøp en grådig sneglespisende gås. Myrd dem med salt. Tøm ut tonnevis med oppkvernet kakaomasse i blomsterbedene. Rydd hele hagen ren for alle slags hjemmesteder. Rak løv. Klipp gresset til snauskalle. Kutt ut kompost for der liker den seg best. Alt er mer eller mindre tøv.

Feller med lokkemidler lokker bare enda flere snegler til hagen din. Holder det ikke med de du har? Kaster du dem levende i do, følger de kloakken og ender med sine omlag 400 egg hver i et eller annet komposteringsanlegg som selger jord til andres hager. Dumt. Sneglesulten gås? Hvem har plass og tid til sånne i hagen? Kvernet kokos- eller kakaofiber hindrer helt sikkert ugress å spire, men ikke sneglene i å formere seg. Hvor mye kverna kakaofiber trengs for å dekke hele Norge. Klin kokos idé! Rydd gjerne i hagen, men skal det monne mot sneglene må du anlegge iberiaørken og kjøpe åttehundreogtolv paraplyer for å holde regnet unna hagen. Rak gjerne løv hver kveld. I mellomtiden holder sneglene vorschpiel under hekken. Kanskje du skulle fjerne den også? Klipper du gresset snauskallekort, ender du raskt med mose i stedet for gress. Det trives sneglene enda bedre med. Kutt ut komposten? Er du gal! Hvor skal du så kaste hageavfallet? På dynga? Og hvor mange snegler blir det der da? Og hva produserer avfallsanleggene? Jo, nettopp kompostjord som selges og kjøres ut til hager over alt. Dumt.

Brunsneglen, eller iberiasneglen, har mest sannsynlig kommet til oss med importplanter fra andre land. Det kommer fler. Mange fler. Slimjævlene stammer opprinnelig fra Spania og Portugal. Der er det tørt i motsetning til her. Tørken avgrenser sneglepopulasjonen, men vel så mye har den levd så lenge i Iberia at naturen har framskaffet en passe stor gjeng naturlige fiender som holder bestanden i sjakk. Siden brunsneglen er ganske ny i Norge, har vi foreløpig ingen slike her. Foreløpig. Det eneste botemiddelet mot iberiasnegle er en diger porsjon med Tid. Siden du ikke får kjøpt Tid på butikken, må du vente til naturen fikser opp, og det vil den til å gjøre. Om en stund. I mellomtiden kommer en diger gjeng smartinger til å tjene masse penger på mer eller mindre tøvete konferanser, kongresser, papirhauger med ord og all verdens dingsebomser og krimskrams mot snegler. Bruk heller energien på plukke sneglene dine og drep dem i en bøtte kraftig saltvannsoppløsning. Alle som sier noe annet, tar feil eller har noe guffent kjemisk på lur.

http://no.wikipedia.org/wiki/Brunsnegl

Ingen kommentarer: