torsdag 1. januar 2009

Dyrk: Timian


Timian (Thymus vulgaris) er et av verdens eldste kryddere og ble trolig dyrket av sumerere for 7000 år siden. Med sikkerhet en bestanddel i egypternes balsameringsvæsker. Blir normalt noe under halvmeteren høy i Norge, men det finnes også lave sorter som også egner seg godt til fugeplanting på helleplasser. Blekblå blomster. Aromatisk mild.

Sortsanbefaling: `English Thyme´, eventuelt `Silver Queen´ med sitronsmak
Første gang nevnt i Norge: 1666, Akershus Slott
Vanskelighetsgrad: Enkel
Sett i gang inne/ute: Sås inne to–fire uker før utplanting
Så-/settedybde: 1 cm
Planteavstand/radavstand: 20 cm/30 cm
Krav til vokseplass ute: Solrikt i sandholdig hagejord. Godt egnet i potte
Anbefalt samplanting: Gressløk og blomkarse

Drift: Jevnt fuktig. 1/6 av anbefalt gjødselmengde hver fjortende dag
Innhøsting: Når passelig stor
Modningstid: Bør fornyes annethvert år
Særlige forhold: Som det meste annet krydder blir timian mest smakfull i full sol

Passer godt til: Blad og ungskudd passer godt til cottage cheese, smelteost, skalldyrsalat og som fyll i helstekte fugler. Ellers til neper, brokkoli, rødbeter, purre og gulrøtter.

Ingen kommentarer: