tirsdag 29. september 2009

Rake løv? Pølsevev!

R6
Hvert år raker nordmenn omlag enogseksti milliarder tonn løv, dynger det i komposten eller kaster sekkevis på dynga, og vakler deretter med vannblemmevablete hender til kiropraktor for å rydde opp i ryggen. Det er dumt det. Om du ikke bor under hundre digre kastanjer, eik og slikt og drukner i løvhav, overlater du løvryddejobben til gressklipperen. Klipp løvdyngene til fillebiter og la meitemarken meske seg med bladsalaten. Motorgressklippere av bioklippertypen med roterende klipperblad mekker best meitemarkfestmat. Bioklippere suger opp både gresstrå og løv før den maler alt til grøt.

Store mengder malt løv kan rakes eller blåses innunder busker, kratt og hekker. Det komposteres raskere flatt der enn i sammenpakka hauger i kompostbingen. Samle løv i sekker for bortkjøring er nært til en
miljøfiendtlig handling.

Hageeiere flest er alt for ryddige. Stauder flest har brukt noen årtusener på å finne ut at de overvintrer best under eget løv. Det er dumt å rake det vekk. Det eneste vektige argument for å rake løs, er for å ødelegge overvintringsplasser for sinte snegler, men siden de overvintrer godt i løvhauger, forflytter du bare problemet.

Ingen kommentarer: